HBC Pardubice 2015/2016

  • Fanshop

Petr Špaček: Sportovní vyžití už mi chybí

Autor: Nekolová Jana | 23.11.2020 08:08

Jak bys zhodnotil dosavadní odehranou část podzimní sezóny "D" týmu v RL?

Hodnotí se to těžko, odehráli jsme pár utkání, a navíc se nám nedařilo ideálně poskládat sestavu. Hodně zápasů jsme odehráli v takových torzech nebo lepenicích, takže ty výsledky, respektive výkony, nebyly vždy ideální, ale to je holt kolektivní sport.

Jak vypadala skladba týmu pro letošní sezónu, jaké nastaly změny?

Ještě někdy v srpnu to vypadalo, že budeme mít na soupisce tři brankáře, 8 obránců a 3 téměř kompletní útoky. Těsně před startem soutěže se nám ale sestava řádně zredukovala a hráči které jsme původně neoslovili kvůli tomu, že nás bylo hodně, jsme už do svých řad nezískali. Část hráčů do sezóny nenaskočila třeba i z důvodů nejistoty ohledně koronaviru, někdo kvůli vleklým zraním a s tím spojené finanční stránce a tak dále. Obecně téma příspěvků v kabině, obzvlášť letos, hodně rezonovalo.

Po loňské nabyté soupisce vypadá letošní soupiska o dost střízlivěji, s jakými cíli vstupoval tým do sezóny?

V září to bylo často s cílem „hlavně to odehrát“. Nicméně snažíme se soupisku doplnit, abychom zbytek soutěže mohli hrát v nějakém komfortnějším počtu hráčů a já nemusel bláznit po hřišti v útoku, nebo v obraně.

Každý Váš zápas zdobí hodně gólů, hráče to musí bavit, ale brankáře jako jsi ty asi méně, že?

V našem týmu se nikdy moc nebránilo, a hrálo se spíš na hodně gólů. Když se daří hlavně naší první lajně, není problém vyhrát 7:5 nebo 8:7. Horší je, když to tam nepadá. Pro gólmany to samozřejmě příjemné není nikdy, myslím, že s Honzou Vondrou jsme se už oba dávno rozloučili se soškou pro nejlepšího gólmana.

Stabilní prostor v zápasech dostaly i dvě ženy, jak bys jejich působení zhodnotil?

Holky musím pochválit. Nemají to v mužské soutěži snadné, a přesto podávají perfektní výkony, jejich bojovnost a zapálení pro hru je záviděníhodná, a snad nikdy jsem je neslyšel si stěžovat na tohle, nebo na támhleto, jako to dělají někteří chlapi. Kdyby takhle hrál každý, byli bychom úplně někde jinde.

Plánujete na jaro nějaké posílení?

Jak bylo již zmíněno, soupiska není nijak zvlášť obsáhlá, a tak by nám posílení určitě pomohlo, problém je v tom, že hráčů v mém věku spíš ubývá a z mladých kluků jich u hokejbalu taky moc nezůstává. Pro nás spíš důležité, abychom se na zápasy scházeli, pak jsme konkurence schopní.

Jaké máš očekávání, až se sezóna opět rozběhne?

Myslím, že ze situace, která teď panuje je jasné, že letos se již oficiální soutěže hrát nebudou. Zrušená je i tradiční Zimní liga v Přelouči. Takže nezbývá než doufat, že na jaře se bude moct hrát a soutěže se dohrají bez větších změn nebo omezení.

Mimo klubu působíš i ve vedení regionu, jak bys zhodnotil jeho kondici a úroveň za dobu, co v něm působíš?

Tohle je dost složitá otázka, zejména v téhle době. Region podle mě funguje dobře, zejména akce pro nejmenší kategorie jsou na vzestupu a dětí je všude docela dost, i když to je hlavně dobrou prací v klubech. Jsou samozřejmě oblasti, kde má region nějaké rezervy. Teď se nám třeba podařilo zlepšit fungování redakce webu, nabrali jsme několik nových redaktorů, spolupracuje s námi třeba Filip Červinka z ČMSHb a dělá skvělou práci. Myslím, že hodně lidí má před pojmem „region“ určitý odstup, ale to je zbytečné. V současné době je na pozicích v regionu spousta bývalých nebo i aktivních hráčů, rozhodčích, trenérů, prostě obyčejných lidí.

Víme, že jsi letos dostavěl dům, jak si všechno zvládal?

No dostavěl, v tuhle chvíli už to jako dům vypadá a dalo by se v něm i bydlet, ale té práce je pořád ještě dost. To máte latě, hřebíky, fošny, trámy…Paradoxně současná situace (i ta jarní) mi v tomhle ohledu přišla vhod. Kromě toho, že se nehraje hokejbal, nejsou ani jiné akce, kterých jsem účastnil na pracovní úrovni, takže jsem měl a opět mám poměrně hodně času se stavbě věnovat.

Jak trávíš v době omezení volný čas?

Hodně času trávím prací na domě, kde mi v rámci možnosti pomáhá moje manželka. Víc se toho momentálně ani dělat nedá. Nutno ale dodat, že sportovní vyžití mi už chybí, běhání nemám rád a tak přemýšlím už i o tom, že bych začal jezdit aspoň na kole, abych si přes zimu trochu udržel fyzičku.

Autor rozhovoru: Martin Bulva


Zpět na výpis článků

Naši partneři